Pulzalomagnes-terapia.hu                   Pulzalomagnes-terapia.hu

  

Implantátumok és protézisek

Implantátumok és protézisek
Kezdőlap  »  


Pulzáló mágnesterápia az implantátumok és protézisek esetében I.

Az utóbbi évtizedekben nem véletlenül kerültek a figyelem központjába az alternatív gyógyászati technológiák és módszerek. Ezek az eszközök a mellékhatások nélküli természetes gyógyulás lehetőségét hordozzák magunkban és ezt egyre inkább felismerik a nyugati medicina képviselői is.A BNM mágnesterápiás eszközei az alacsony indukcióértékű mágneses teret generáló készülékek közé tartoznak, amelyeket magnetostimulációs kezelésekre fejlesztettek ki a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően.

A széleskörű alkalmazhatósága és a számos pozitív eredmény gyorsan az egyik legkeresettebb termékké tette ezt az eszközt.

A klinikai gyógyításban leginkább a fizikoterápiában alkalmazzák ezeket az eszközöket, így elsősorban a sportorvoslásban, a rehabilitációban, valamint bizonyos betegségek megelőzésében

Ezen kívül egyre szélesebb körben ismert az is, hogy ezek a módszerek jótékonyan hatnak számos betegség kezelésében, mert a szervezet öngyógyító mechanizmusait képesek mellékhatások nélkül támogatni.

Korábban keveset tudhattunk arról, hogy az ilyen módszereknek milyen ellenjavallatai vannak.

Ennek az a magyarázata, hogy az orvosok és kutatók valóban nem tapasztaltak káros mellékhatásokat a terápiával összefüggésben.

A korábbi összefoglaló szakkönyvek is arról írtak, hogy nincs irodalmi adat a magnetostimuláció alkalmazásának ellenjavallatairól. Ugyanakkor, tekintettel arra, hogy a módszer fizikai jellemzői nagyban hasonlítanak a magnetoterápiához (orvosi felügyeletet igénylő nagy indukcióértékű mágneses teret generáló eszközök), így el kell fogadni az ebben a terápiás formában kötelező ellenjavallatok analógiáját. Azaz, hogy nem javasolt az alkalmazásuk: aktív daganatos megbetegedés, terhesség és bármely elektronikus implantátum jelenléte esetében.

Ezek az állapotok továbbra is ellenjavallat alá esnek a magnetostiumálciós terápiáknál, de biztonsági okokból az orvosok még néhány állapotot és/vagy betegségcsoportot is ide soroltak: epilepszia, vérzéses állapotok, fertőzések, lázas állapot, hormon túlműködés valamint immunszupresszív kezelés alatt sem javasolják az ilyen jellegű kezeléseket.

Később ezeken kívül még felmerült számos olyan kérdéses állapot, mint például a beültetett fémimplantátumokkal élő betegek esete, ahol korábban óvatosságra intették a gyártók és az orvosok a betegeket, mivel nem állt rendelkezésükre elegendő információ.

Eddig ezekben az esetekben mindig a szakorvosé volt a döntés a terápia alkalmazását illetően.

Az utóbbi évtizedben azonban elkezdtek humán vonatkozású szakmai publikációk is megjelenni a témával kapcsolatban, amik részletes eredményeket is közöltek már a témával összefüggésben.

Az egyik ilyen publikációban például a kutatók arról számoltak be, hogy a pulzáló mágnesterápiás stimuláció elősegíti a klinikai felépülést és a csontállomány helyreállítását is csípőprotézis (Wagner típusú) beültetést követően.

A kezelés során a betegek nem sokkal a műtét után napi 6 órás ilyen jellegű rehabilitációban vettek részt 90 napon át. Ez egy olyan kettős-vak vizsgálat volt, amelyet kis létszámú, de homogén csoporttal végeztek el.

Igazolódott, hogy az ilyen stimuláció pozitívan befolyásolja a csontsűrűségi értékeket és a fájdalomszintet, valamint a betegek funkcionális felépülését, ugyanakkor nem tapasztaltak semmiféle káros mellékhatást.

Hangsúlyozták, hogy a beteg együttműködése is fontos a hosszú terápia alatt.

A pozitív eredményekre való tekintettel a tanulmány szerzői egyértelműen javasolták a pulzáló mágnesterápiát csípőprotézis beültetést követően.

Csípő operáció radiológus asszisztenciával – illusztráció, CC licence, kép forrása:

Más tanulmányokban is beszámoltak korábban már arról – többek között – hogy eredményesen alkalmazták a pulzáló mágnesterápiát gerincfúziós műtétet követően (titániumház implantátum) illetve előzetes kísérletek során egy speciális fejlesztés révén, már titán fogászati implantátum esetében is alkalmaztak már ilyen terápiát a csontképződés elősegítésére (in vitro).

A gerincfúziós műtét utáni pulzáló mágnesterápiás kezelést követően az egyik tanulmányban a független radiográfiás eredmények a betegeknél 97,9%-os arányú sikert mutattak és 89%-os jó vagy kiváló klinikai eredményt hoztak az igen magas kockázati csoportba eső betegeknél is.

Egy korábbi randomizált, prospektív klinikai vizsgálat pedig szintén magas eredményeket ért el és a fúziós siker 92%-os volt a placebo csoport 62%-os javulási arányával szemben.

Ezek a példák jól mutatják, hogy számos pozitív eredményt hoztak azok a vizsgálatok, amelyeknél a magnetostimuláció hatását olyan betegeknél vizsgálták, akik valamilyen fémimplantátummal rendelkeztek.


Ezeken az eredményeken kívül pedig született néhány állásfoglalás is a témában:

Pédául az Academy for Bioenergetics állásfoglalása szerint az alacsony frekvenciájú, és kis intenzitású (≈alacsony mágneses indukciós értékű) elektromágneses mezők esetében a fizikai törvényszerűségek alapján kijelenthető, hogy nem lehetséges az emberi szervezetbe ültetett implantátumok releváns befolyásolása (pl. melegedés, ill. ionizálás útján).

Az állásfoglalásban leírt eszköz fizikai paramétereinek korlátai azonosak más II/a osztályú pulzáló mágnesterápiás orvostechnikai eszközökre vonatkozó korlátokkal.

Úgy tűnik tehát, hogy a pulzáló mágnesterápia alkalmazásának lehetősége még az ilyen speciális esetekben is – mint a fémimplantátumok és protézisekkel élő betegek esetei – egyre nagyobb figyelmet kap az utóbbi időben és számos kérdést sikerült már tisztázni a korábbi és az új tanulmányok eredményei kapcsán.

Nem véletlenül kapott ez a téma nagyobb figyelmet, hiszen a csontképződés elősegítésére ezeknek a betegeknek óriási szükségük van és miért is kéne lemondaniuk egy ilyen mellékhatásoktól mentes terápiáról, ha erre nincs releváns kizáró ok egyébként.

Ez a rövid cikk is éppen arra igyekszik rávilágítani a kiragadott példákkal, hogy az új eredményeket és állásfoglalásokat érdemes áttekinteni, hogy az ilyen szakmai jelentések alapján a speciális esetek kérdéskörében is magabiztosan tájékozódhassunk.

Ugyanakkor természetesen, mivel ezek az eszközök, illetve a cikkben említett információk nem helyettesítik a szakorvosi diagnózist és kezeléseket, ezért fontos és ajánlott az orvosi szaktanács és konzultáció minden egyedi esetben.Írta: Balassa Tímea (2012)

Felhasznált irodalom:

  • Sieroo A.: Mágneses terek alkalmazása az orvostudományban : elméleti alapok, biológiai hatások és klinikai alkalmazás *ford. Dobos József+; Megjelenés: Budapest: Farkas J., 2003
  • Dallari D, Fini M, Giavaresi G, Del Piccolo N, Stagni C, Amendola L, Rani N, Gnudi S, Giardino R. Effects of pulsed electromagnetic stimulation on patients undergoing hip revision prostheses: a randomized prospective double-blind study. Bioelectromagnetics. 2009 Sep;30(6):423-30.
  • Chan AY, Bergman H. Performance verification of a prototype non-invasive intra-oral bone growth stimulator for titanium dental implants. Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc. 2008; 2008:5624-7.
  • Bose B. Outcomes after posterolateral lumbar fusion with instrumentation in patients treated with adjunctive pulsed electromagnetic field stimulation. Adv Ther. 2001 Jan- Feb;18(1):12-20.
  • Marks RA. Spine fusion for discogenic low back pain: outcomes in patients treated with or without pulsed electromagnetic field stimulation. Adv Ther. 2000 Mar-Apr;17(2):57-67.
  • Mooney V. A randomized double-blind prospective study of the efficacy of pulsed electromagnetic fields for interbody lumbar fusions. Spine. 1990;15:708-712
  • AFB – AFB – Academy for Bioenergetics, Internationale Lehr- und Forschungsanstalt im Fürstentum Liechtenstein: A BEMER terápia alkalmazása fém, műanyag és elektronikus implantátumok esetében, 2005 (angol verzió: Information about the use of the BEMER- Therapy for patients with metal, plastic or electronic implants, 2003)


Nálunk kedvezményes áron, garanciával és a legjobb minőségben szerezheti be készülékét!

Tájékozódjon árainkról:Kedves Látogatónk!

Készülékeink értékesítését közvetlenül a gyártótól a kereskedelmi pontok kihagyásával végezzük, ezért árainkat úgy alakítottuk ki, hogy mindenki számára elérhető legyen, és a legolcsóbban juthasson hozzá termékeinkhez.

Ha Ön is egészségesebb életre vágyik, válasszon készülékeink közül, hogy már holnaptól élvezhesse jótékony hatását!

Üdvözlettel: Naturmed munkatársai
BETEGSÉGEKRŐL

PULZÁLÓ MÁGNESTERÁPIA

ELÉRHETŐSÉG

Mobil: 06-70/4575-018
Fax: 06-52/785-940
E-mail címünk
Copyright © 2012-2019 – Naturmed Egészségvédelem Főoldal   Készülékekről   Kérdések és válaszok   Kapcsolat   Oldérkép   fel  fel